Golf en beleggen

Zijn goede golfers ook goede beleggers? Collega en verdienstelijk golfspeler Ruud Starreveld (hcp 5) trekt 7 gelijkenissen tussen golf en beleggen.

Meer dan andere sporten vereist golf karaktereigenschappen die verder gaan dan alleen atletische prestaties. Zonder oefening, zelfbeheersing en het vermogen om heldere strategische beslissingen te nemen, zult u als golfer niet snel uw handicap verlagen.

Succesvolle beleggers hebben dezelfde eigenschappen. Geduld, focus en doorzettingsvermogen zijn essentieel om uw resultaten te verbeteren en lange termijn vermogensgroei te realiseren.

  1. Focus

Bij het slaan van een golfbal moet u zich keer op keer voor de volle 100% richten op de plek waar u de bal wilt laten landen. In een ronde van 18 holes zijn een paar slechte slagen niet erg, maar als u uw focus verliest, dan is uw ronde voorbij.

Hetzelfde geldt voor beleggen. Als u een aandeel koopt, dan ligt uw focus op het bedrijf en de bedrijfscijfers. Als het aandeel kort na de koop daalt, dan brengt dat een negatieve emotie. Als uw rationele analyse echter onveranderd positief blijft, dan kunt u overwegen om bij te kopen. Tenzij er iets fundamenteel is veranderd in het bedrijf, zou u het aandeel moeten aanhouden.

Wanneer u over het doel van uw belegd vermogen nadenkt, dan kan dat (een aanvulling op) uw pensioen zijn, het afbetalen van een huis of een goed doel. Dat doel ligt in de toekomst, dus op lange termijn. Houd uw lange termijn focus en laat u niet van de wijs brengen door korte termijn gebeurtenissen.

  1. Heb een plan

Focus op het doel is belangrijk, maar de bal vliegt niet vanzelf naar de vlag. U moet de juiste club en strategie kiezen. In golf noemen we dat ‘course management’.

Bepaal vooraf hoe u de hole wil spelen: aan welke kant van de fairway wilt u staan na uw afslag, vanaf welke kant wilt u de green aanspelen, wilt u bunkers of out-of-bounds vermijden?

Hetzelfde geldt voor beleggen, dat noemen we ‘portefeuille management’. Wij beleggen niet al uw geld in slechts één aandeel of beleggingscategorie. Wij spreiden. In uw beleggingsplan bepalen wij samen welk percentage van het vermogen in aandelen, obligaties of vastgoed wordt geïnvesteerd.

  1. Durf, maar wees niet roekeloos

Wat scheidt durf van roekeloosheid? Dat hangt af van uw situatie in het golfspel of in uw beleggingsportefeuille.

In veel gevallen zou u de bal niet recht op de vlag moeten mikken, want de vlag staat vaak dichtbij een bunker of een waterhindernis. Het is veel slimmer de bal naar het midden van de green te spelen, zo neemt u veel risico’s uit het spel.

Zo kunt u in uw beleggingsportefeuille kiezen voor defensieve investeringen of volatiele aandelen. Kiest u voor zekerheid, of neemt u wat meer risico? Dit is mede afhankelijk van uw beleggingshorizon. Beleggers met een korte tijdshorizon beleggen in de regel conservatiever dan beleggers met een lange horizon omdat eventuele dalingen gedurende de tijd kunnen worden terugverdiend.

  1. Accepteer tegenslagen

Niemand mikt de bal bewust in een bunker, maar als het gebeurt dan moet u er simpelweg voor zorgen dat de bal weer in het spel komt. Pak uw sandwedge, mik een paar centimeter voor de bal in het zand en sla goed door de bal. Er is een slag verloren, maar heus niet direct de wedstrijd.

Het is hetzelfde als een positie in uw portefeuille die anders uitpakt dan verwacht. U koopt een aandeel en denkt het bedrijf goed te kennen. Vervolgens kondigt het bedrijf een winstwaarschuwing aan en het aandeel daalt. Dan moet u rustig blijven en kleine aanpassingen doorvoeren. Iedere belegger krijgt hiermee te maken, hoe u hiermee omgaat bepaalt uiteindelijk de mate van succes.

  1. Blijf kalm

Als u op hoger niveau golf speelt, dan krijgt u te maken met druk en daar moet u mee om kunnen gaan. In een trainingsronde is alles net even wat makkelijker. Het is te vergelijken met beleggen in opgaande markten, dan kan iedereen beleggen. Een succesvolle belegger maakt echter het verschil in neerwaartse markten.

Gaat er iets anders dan verwacht? Raak dan niet in paniek, maar houd vast aan uw plan. Succesvolle beleggers en goede golfers hebben geduld.

  1. Zoek de beste caddie

Op topniveau is de relatie tussen de pro en de caddie enorm belangrijk. Veel caddies helpen hun speler om grote kampioenschappen te winnen. Een caddie die zijn speler goed kent, weet welke club hij moet aanbieden als de situatie daarom vraagt.

In uw beleggingen is een ​​nauwe relatie met uw adviseur of vermogensbeheerder van groot belang. Zo kunt u gezamenlijk de strategie bepalen die het beste bij u past. Idealiter is er een gezamenlijk belang: een goed resultaat.

 

  1. Blijf in ontwikkeling

Uw golfspel moet u blijven trainen. Zoals ook Tiger Woods, Rory McIlroy en Jordan Spieth blijven trainen en verbeteren.

Bij 1Vermogensbeheer besteden wij ook elke dag uren aan de investeringen voor onze klanten. Wij verdiepen ons in de bedrijven, praten met analisten en mensen die bij het bedrijf werkzaam zijn.

Uiteindelijk is er één algemene vereiste om te slagen in golf en beleggen: we moeten in onszelf blijven investeren. Je kunt geen goede golfer worden zonder er serieus mee bezig te zijn. Hetzelfde geldt voor beleggen.

Training en onderzoek, een strategie die zich aanpast naar de situatie en sterke mentale weerbaarheid leiden tot succes.


Contact

Wilt u eens bijpraten over uw beleggingen tijdens een ronde golf of op ons kantoor? Dan nodig ik u van harte uit contact met ons op te nemen.

Met vriendelijke groet,

Ruud Starreveld

ruud@1vermogensbeheer.nl

06 – 33 93 93 05

Op de hoogte blijven?

Meld u nu aan voor de 1Vermogensbeheer nieuwsbrief!