AEX in de min: reden tot zorg?

Markt visie: Albert Jellema op 06-09-2018

De AEX staat momenteel voor het jaar op een verlies van bijna 2%. Vanaf de piek eind juli op 576 punten daalt de AEX 7%. Van een echte correctie is dus nog geen sprake. Als beleggers vergeten we echter snel dat aandelen ook kunnen dalen. Dit gebeurde de afgelopen jaren natuurlijk niet zo vaak. De laatste weken dalen enkele zwaargewichten in de AEX best stevig. Zo staat ASML 14% onder de hoogste koers van het jaar en Shell 11%. Verder drukt ING behoorlijk op de AEX index met een daling van 25%.

AMX doet het slecht
De Nederlandse AMX, index voor middelgrote met ondernemingen zoals BESI, Fugro, TomTom en PostNL staat voor het jaar op verlies van 8,5%. Naast bedrijfsspecifieke redenen zie ik dat beleggers wel wat opschuiven richting meer defensieve en liquide (beter verhandelbare) aandelen. Een teken van wat meer voorzichtigheid.

Rendement van de grote indices in 2018
Uit dit overzicht van de verschillende wereldwijde indices blijkt dat in Europa en Azië nagenoeg alles in het rood staat. De Duitse index inclusief dividend -7.6% en de Chinese beurs -7.2%. In de Verenigde Staten staan de beurzen nog op stevige winsten. De index met de 500 grootste bedrijven op een plus van 11%! In verhouding tot de andere Europese beurzen presteert onze AEX dus goed.

indices

 

 

 

 

 

 

Oorzaken daling

Valuta en handelsoorlog

Dit blijft natuurlijk altijd open voor discussie, maar een aantal zaken lijken wel redelijk helder. Opkomende markten kampen met de sterke dollar en zien in navolging van hun valuta nu ook de aandelenmarkten stevig corrigeren. De oplopende rente in de Verenigde Staten maakt de noodzaak voor beleggers om rendement elders te zoeken minder noodzakelijk. Veel relatief zwakke landen zien mede hierdoor hun munt dalen in waarde. De Turkse munt voert het lijstje aan met een min van 34%, maar ook Rusland -14% en Brazilië met -17% dalen in waarde. Daarbij komt de sluimerende handelsoorlog. Trump lijkt nu wederom voor $200 miljard heffingen te willen opleggen aan China. Een echte handelsoorlog raakt opkomende markten het meest. Deze landen zijn meer dan gemiddeld afhankelijk van de groei van de wereldeconomie. Beleggers kiezen nu zo lijkt het voor minder risico.

Angst voor recessie

Het gaat al lang goed op de aandelenmarkten en in de economie. Na tijden van voorspoed is het normaal dat er een keer een (kleine) recessie komt. De laatste tijd kijken veel beleggers naar onderstaande grafiek aangezien van de laatste 9x dat dit gebeurde er 7x een recessie volgde binnen 6 tot 24 maanden. In onderstaande grafiek trekt men de twee jaarrente af van de tien jaarrente. Komt deze negatief uit dan zijn beleggers bereid hun geld langer weg te zeggen tegen minder vergoeding. Ze verwachten dus mindere economische tijden.

 

 

 

 

 

 

 

Waardering

Aandelen zijn historisch gezien niet goedkoop. Hier zit per regio wel veel verschil in. Zo handelen aandelen in de Verenigde Staten op 22x de winst tegen 16x in Nederland. Kijkend naar de gemiddelde winstvoet over de afgelopen 10 jaar komt er duidelijk naar voren dat aandelen niet goedkoop zijn. In Nederland vind ik de gemiddelde waardering echter niet excessief, maar op hoofdlijnen ook zeker niet goedkoop. Het is dus noodzakelijk selectief te zijn in je beleggingen.

 

 

 

 

 

 

Gaat de beurs verder dalen?

De eerste markttimer die structureel geld verdient op de beurs moet ik nog vinden, dus het antwoord op bovenstaande vraag durf ik u niet te beantwoorden. Fundamenteel is er echter bij veel bedrijven nog weinig zichtbaars aan de hand. De kwartaalcijfers en prognoses van veel bedrijven stelden niet teleur. De ongrijpbare factor is op dit moment het sentiment. Het sentiment op de markten is voor nu ten negatieve gedraaid. Er zijn veel sluimerende onzekerheden al is er nog geen paniek. Een kleine correctie (10%) is iets wat heel normaal is, maar voor een crash is er meer nodig dan alleen maar bovenstaande argumenten. Zoals collega bij ProBeleggen Jaap Koelewijn perfect wist te verwoorden.

Er komt geen crash omdat de rally zo lang heeft geduurd. Een crash komt omdat er iets onverwachts gebeurt.

Voor uw portefeuille houden we vast aan onze overwogen positie in liquiditeiten en blijven wij opties en rendement certificaten gebruiken. Het risicoprofiel van uw portefeuille ligt daarmee een stuk lager dan het marktgemiddelde. Enkele aandelen vind ik zeker qua waardering inmiddels zeer interessant, maar de korte termijnvooruitzichten maken mij voor nu nog voorzichtig. Als wij onze posities gaan uitbreiden ziet u dat vanzelfsprekend in uw portefeuille.

Indien u specifieke vragen heeft dan horen we het graag.

Met vriendelijke groet,

Albert Jellema

 


 

Op de hoogte blijven?

Meld u nu aan voor de 1Vermogensbeheer nieuwsbrief!