Balans opmaken na bewogen jaar

Jim Tehupuring, De Telegraaf column.

December, maand van feest en samenzijn, maar ook de maand van bezinning. Traditioneel kijken beleggers terug, evalueren ze behaalde resultaten en blikken ze natuurlijk vooruit. Topaandelen en favorietenlijstjes voor 2019 duiken weer overal op.

Ik kan me voorstellen dat veel beleggers nu liever naar 2019 kijken dan naar het aflopende jaar. Tot september waren de koersprestaties positief. Daarna ging het bergafwaarts. De Amsterdamse beursgraadmeter daalde van 575 naar 500 punten en angst nam de bovenhand.

Met Donald Trump als middelpunt zijn er in 2018 flink wat onzekerheden over de financiële markten uitgestrooid; handelsconflicten met China, geruzie met Noord-Korea, Saoedi’s, Turkije en Fed-voorzitter Jerome Powel plus daar bovenop Brexitperikelen en een niet-sluitende begroting in Italië. Een waslijst van onzekerheden. Daar houden beleggers niet van. Onzekerheid leidt tot angst en angst leidt tot verkopen.

Sommigen zullen zich onder de kerstboom afvragen wat de zin van beleggen is. In 2018 brachten aandelen voor het gros namelijk niets. Maar we zijn verwend geraakt. Gedurende zes opeenvolgende jaren was er sprake van beursstijging. Bovendien bleven tussentijdse koersuitslagen beperkt. Door al die mooie jaren is schijnbaar de gedachte ontstaan dat beurzen enkel kunnen stijgen. Beleggers moeten nu varen op rationaliteit. Beweging is van alledag, maar beleggen draait om de lange termijn. Meedelen in de winst en geleidelijk vermogen laten groeien. De acceptatie van tussentijdse dalingen in combinatie met de overtuiging dat economieën op termijn blijven groeien.

De basis (ook op lange termijn) is laag kopen en hoog verkopen. Beurzen zijn de laatste maanden gedaald, maar gek genoeg wordt dat nu vooral als een gevaar gezien. De economische omgeving is inderdaad iets minder gunstig met lager dan verwachte groei (geen krimp). Dit zal zeker impact hebben op de winst- en groeitaxaties voor bedrijven. Maar toch, ook als je dat meeneemt en kijkt naar de actuele relatieve waardering van bedrijven uit de AEX-index, dan blijkt dat veel aandelen onder historische gemiddelden noteren, prachtige dividenden geven en relatief goedkoop zijn. Toch een fijn idee voor onder de kerstboom en met 2019 in aantocht.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring


Meld u nu aan voor de 1Vermogensbeheer nieuwsbrief!