Correctie in de AEX, wat nu?

Aandelen corrigeren voor de 2e keer dit jaar met 10%. De eerste keer in februari en nu dus in oktober.
Tot twee jaar geleden was dit een zeer gekend verschijnsel op de beurzen.
In de 20 jaren voor 2016 zagen we namelijk elk jaar wel minimaal 1 correctie van ruim 10% en geregeld ook wel vaker in een jaar.
Wat dat betreft niets nieuws. Het blijft altijd gissen naar de exacte oorzaak van een correctie, maar in deze publicatie geef ik u graag inzicht in mijn gedachtegang.

Economie draait in de Verenigde Staten op de en top

De economie draait op volle toeren. Zeker in de Verenigde Staten met de ultra lage werkloosheid en hoge winstgroei voor bedrijven.
Dit resulteerde dan ook in een scherpe stijging van de aandelenkoersen over de afgelopen jaren. De aandelenmarkten hebben op de doorgaande winstgroei geanticipeerd.
Beleggers kijken naar de toekomst om te bepalen wat ze voor aandelen willen betalen. Eigenlijk kan het qua winstgroei voor veel bedrijven niet veel beter worden dan het nu is.
Het is zeker in de Verenigde Staten ‘as good as it gets’.

Met de stijgende winsten en eventueel dalende of stabiliserende koersen zal de waardering van aandelen enigszins normaliseren.
Uiteindelijk moet door de snelle groei de inflatie oplopen. Dit is vooralsnog beperkt. De rente loopt wel op.
De 10 jaarrente staat nu op 3,2%. De Fed verhoogt de rente ook in stapjes om ademruimte voor een recessie in te bouwen.
Deze hogere rente lijkt een van de triggers voor de huidige correctie te zijn. Hogere rente maakt obligaties aantrekkelijker om in te beleggen en aandelen minder interessant.
Daarbij lijken analisten te verwachten dat de groei wat afneemt en ook dat helpt zeker niet.

Nederland / Europa

Aandelen in Nederland corrigeren gezellig mee met die van onze Amerikaanse vrienden. Opmerkelijk aangezien we hier nog in een andere fase van de bullmarkt zitten.
De rente is nog laag, het winstmomentum lijkt aantrekkelijk en waarderingen liggen in vele gevallen fors onder de waardering van Amerikaanse aandelen.
Ik heb al vaker aangegeven dat ik aandelen in Nederland niet overdreven duur vind op circa 13 a 14 x de winst.
Spotgoedkoop is het natuurlijk ook niet, maar gezien de lage rente vind ik dit goed te verklaren. In onderstaande afbeelding ziet u het verschil tussen Nederland, Europa en Amerika.

1Vermogensbeheer performance okt 2018

Het blijft altijd gissen naar de exacte oorzaak van een correctie. De dossiers zijn namelijk hetzelfde als een aantal weken / maanden geleden.
De handelsoorlog, Brexit, zorgen om Italië en de hogere rente in de Verenigde Staten.

Wat nu?

De huidige correctie is op een lange termijn grafiek niet meer dan een heel klein deukje. Het hoort er gewoon bij hoe vervelend het ook is.
Fundamenteel is de wereld niet ineens anders dan een maand geleden. De komende weken krijgen we de kwartaalcijfers van ondernemingen en die gaan de richting verder bepalen.
Voor mij zit het grootste gevaar in de waardering van de Amerikaanse aandelenmarkt. Normaliseert hier de waardering dan trekt het vaak andere markten met zich mee.
|Deze correlatie mag ik dan wel niet correct vinden, maar het is wel wat we nagenoeg altijd zien.

In onze portefeuilles zijn wij overwogen in liquiditeiten, dit zorgt ervoor dat de correctie voor een gedeelte aan ons voorbij gaat. Desalniettemin hebben ook onze aandelenbeleggingen de laatste weken vanzelfsprekend een deukje opgelopen. We overwegen daarom gestaffeld (geleidelijk )aandelen bij te kopen van bedrijven die we te fors vinden afgestraft.

Met vriendelijke groet,

Albert Jellema