Dit is een konijnenmarkt

Jim Tehupuring, De Telegraaf column. 

Sinds 2012 staat er op het beursplein in Amsterdam een bronzen stier. Op financiële markten staat de stier symbool voor tijden van voorspoed. Een groeiende economie en stijgende aandelenkoersen. Dit omdat een stier zijn prooi aanvalt door hem met de horens omhoog te zwieren.

Het zal toeval zijn, maar sinds het plaatsen van de stier doen de beurzen het goed en was er sprake van een bull market. De AEX Index liep op van 300 punten toen naar 525 punten nu. Een stijging van 75%.

Hoe anders was dat in de periode 2007-2009. De index zakte van 560 tot onder 200 punten in minder dan 2 jaar tijd. Beleggers leden grote verliezen. Soms wel 5% in een dag. Er heerste paniek op de beurzen en dat leidde tot verdere verkopen en extra koersdruk.

Wie historisch kijkt ziet dat sinds de start van de AEX Index in 1983 er meerdere crashes en bear markets zijn geweest. De ‘bear market’ is de tegenhanger van de bull market en duidt op een periode van een verzwakkende economie en dalende aandelenkoersen. Een beer valt aan door met zijn klauwen van boven naar beneden te zwaaien.

Ook de afgelopen weken corrigeerden de beurzen door angst voor afzwakkende economische groei. Ik ben echter van mening dat het te ver gaat om nu te spreken van een bear market. Er is sprake van een gerechtvaardigde korte termijn correctie. De nervositeit is echter wel toegenomen en dagen van herstel worden afgewisseld met dagen van stevige daling.

De beurs springt op en neer. Een term is hier niet echt voor. Tenminste, dat dacht ik tot afgelopen maandag. Die avond zat ik in een programma van RTL Z samen met 2 Belgische beleggers. En in België blijkt er wel een woord voor een beurssituatie als deze. Dit is een konijnenmarkt. De beurs springt zenuwachtig op en neer zonder echt te herstellen.

Reden voor paniek is er niet en hopelijk wordt de bull market hervat wanneer de VS en China in December tot een handelsdeal komen.

Jim Tehupuring