Een extra dure maand

Albert Jellema, markt visie.

Aandelenbeurzen staan op het dieptepunt van 2018. Alleen in de maand december daalt de AEX al een procent of zeven. Dus naast alle uitgaven voor sinterklaas cadeaus en kerstdiners ook nog een verlies op de beurs. December is dit jaar een extra dure maand voor beleggers.

 

 

Het sentiment is uiterst negatief en beleggers interpreteren alles negatief. Zoom ik even uit dan dalen vooral de middelgrote ondernemingen hard. Met het verlies van 3% vandaag komt de AMX op een jaarverlies van 25%.  Geen onopgemerkte gebeurtenis is dit, want het is simpel: een kwart is weg. Onder andere Fugro en PostNL dalen fors mee.

De schade in de AEX valt relatief nog wel mee in vergelijking tot de AMX en andere Europese beurzen. De index staat op ‘slechts’ een min van 11%.  Defensieve aandelen als Unilever, Ahold Delhaize en Wolters Kluwer houden de index nog enigszins overeind.

 


Sentiment negatief
Het sentiment onder beleggers is op dit moment extreem negatief. Uit een wekelijks onderzoek onder een grote groep particuliere beleggers in de Verenigde Staten blijkt dat het pessimisme tot het hoogste niveau sinds april 2013 is gestegen en het optimisme tot een uitzonderlijk laag niveau daalde.

 

Dat is ook wat ik zie onder beleggers, journalisten, analisten en leden van ProBeleggen. De angst is groot, gevoed door de handelsoorlog, harde Brexit, hoge schuldenbergen en beperkte munitie van centrale banken om een eventuele recessie op te vangen.

Bovengenoemde probleem ‘dossiers’ zetten een rem op economische groei. Zo gaf ECB president Draghi vorige week aan uit te gaan van lage groei en verlaagde de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de groei en inflatieverwachtingen eveneens. Dus lagere groei, maar nog steeds groei.

Wat te doen met de beleggingen?
Deze week sprak ik een relatie aan de telefoon die wil gaan stoppen met beleggen. Op mijn vraag waarom? Kreeg ik als antwoord de koersen dalen heel snel dus ik stop er mee. Op mijn flauwe vervolgvraag of hij dan weer gaat beleggen als de koersen stijgen moest hij voor nu het antwoord schuldig blijven.

Bovengenoemde voorbeeld komt wellicht simpel over, maar het is wel wat vaak gebeurd. Stoppen met beleggen als de koersen dalen en weer beginnen als de koersen gestegen zijn. Pure psychologie. Dit noemen psychologen ‘loss aversion’.

Het verliezen van € 1000 doet veel meer pijn dan dat het winnen van € 1000 aan positief gevoel oplevert. Grafisch ziet dat er als volgt uit. Verlies doet dus ruim 2,5x zoveel pijn als winst aan positief gevoel geeft!

 

Ik probeer in deze markten rustig te blijven en kansen te benutten als ik ze zie. Ik ga in mijn verwachtingen uit van een gematigde economische groeiverwachting en dus ook beperkte winstgroei voor bedrijven. Ik ga niet uit van een (zware) recessie. Een recessie is ook al voor een groot gedeelte meegerekend in de waarderingen van vele Nederlandse aandelen.

Randstad als ‘early indicator’
Kijk ik bijvoorbeeld naar een pur sang cyclisch aandeel Randstad dan durf ik wel te stellen dat er inmiddels wel een 75% kans op een recessie is meegerekend. Dit op basis van historische gegevens. Ik kijk dan naar de verhouding tussen de bedrijfswaarde en de gerealiseerde omzet (ev/sales). Op dieptepunten in de markt ligt deze meestal tussen de 0,22 en 0,25 en nu ligt dit op 0,28. De koers kan dus nog 10% tot 20% dalen als er een recessie komt. Het grootste gedeelte van de daling ligt echter wel achter ons.

Waardering
Met de huidige lage rente, die ik nog enkele jaren laag verwacht, zie ik de huidige afstraffing van aandelen als interessante kans voor beleggers met geduld en een wat langere horizon. Exact instappen op de bodem lukt niemand. Bedrijven met goede perspectieven kopen levert uiteindelijk een goed rendement op. Kijk ik dan naar de aandelen in de AEX en AMX dan handelen deze op dit moment op circa 13x de winst en op een dividendrendement van 4%. Dus aantrekkelijk gewaardeerd mits er geen zware recessie komt.

Geleidelijk aan kopen
In onze portefeuilles hebben wij al geruime tijd veel liquide middelen (cash) die we kunnen investeren. Ook ik voel terughoudendheid om dit nu toe doen. Vandaar de keuze om dit in stapjes te doen. Dit hebben we al gedaan en zullen wij verder uitbreiden de komende tijd. We zullen voornamelijk aandelen (bij)kopen die ik te zwaar vind afgestraft. Dit voelt ongemakkelijk, maar ook dat hoort nu eenmaal bij beleggen.

Van december naar januari
Afsluitend wil ik u graag wat opbeurende woorden meegeven van ProBelegger Simon van Veen. Hij schreef deze week een stukje over het december- en januari effect. Het decembereffect kan het best omschreven worden als een effect dat aandelen die gedurende het jaar een verlies hebben geleden, in december nog even verder dalen. En als dit maar voor genoeg aandelen gebeurt, dan daalt vervolgens de gehele markt.

Maar, volgende maand hebben we te maken met het fenomeen van het januari-effect. Dit is het effect dat aandelen die in het laatste kwartaal van het voorgaande jaar gedaald zijn vaak een goede performance laten zien in de eerste maand van het nieuwe jaar. Een mooi vooruitzicht waar ik me, samen met mijn rationele analyses, aan vast houd de komende weken!

Mede namens Jim, Ruud, Luciano, Marco, Stefaan, Christophe en Xavier wens ik u en iedereen die u dierbaar is, fijne kerstdagen toe.

Met vriendelijke groet,

Albert Jellema
Hoofd Beleggingen


Meld u nu aan voor de 1Vermogensbeheer nieuwsbrief!