Maart updates

Door: Albert Jellema, Hoofd Beleggingen

Zelfs na 19 jaar als professioneel belegger kan ik me er nog over verbazen hoe snel het sentiment op de beurs kan draaien. Daar waar de emotie de overhand leek te nemen in het laatste kwartaal van 2018, laten de beurzen in 2019 een zeer sterk herstel zien. Dit zien we ook terug in het rendement van uw portefeuille.

In dit bericht leest u onze beknopte visie op de belangrijkste actualiteiten, hoe uw portefeuille is gepositioneerd voor de toekomst en hoe u uw jaaropgave over 2018 kunt downloaden.


Brexit: “van uitstel komt afstel?”
De Brexit staat voor 29 maart 2019 gepland, maar die datum lijkt alsmaar minder realistisch. Er is nog altijd geen deal die de goedkeuring van zowel het Britse Lagerhuis als de EU heeft. De komende weken staan een aantal stemmingsrondes op het programma die ons iets meer vertellen over het vervolg.

De financiële wereld houdt er rekening mee dat het met een sisser af loopt. Er komt uitstel, een nieuw referendum of, als het doorgaat, dan komen er even geen grenscontroles.

Wellicht doen we of er niets aan de hand is en is alle angst voor niets geweest. Ik hoop het. Het mooiste zou zijn als het hele idee van de Brexit van tafel gaat, maar dat lijkt nu nog te optimistisch.


Handelsoorlog: “partijen naderen elkaar”
De Verenigde Staten en China lijken een akkoord te naderen waarin de partijen afspreken handelstarieven af te bouwen en waarin China belooft hervormingen door te voeren.

Beurzen zijn gebaat bij een oplossing en tot op heden houdt Trump hier rekening mee. Een akkoord in de handelsoorlog lijkt daarom dichterbij dan een escalatie.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping treffen elkaar weer op 27 maart. Er wordt gehint op een formeel akkoord, al moeten er nog wel veel details uitgewerkt worden. Gezien de wispelturigheid van beide blijft er altijd een kans dat het akkoord uitblijft.


Macro economisch: “groei is groei”
De afgelopen maanden hebben we neerwaartse bijstellingen van de economische groei gezien. Heel even hoorden we zelfs het woord ‘recessie’ vallen.

In onderstaande tabel ziet u dat de groei van winsten in begin 2019 iets afneemt en dat de groei zich vanaf Q4 herpakt.

De neerwaartse bijstellingen zorgden in 2018 voor volatiliteit op de financiële markten met lagere aandelenkoersen tot gevolg.

Inmiddels is de vrees voor een recessie weer weggezakt en gaan beleggers uit van solide economische groei op een iets lager niveau dan de afgelopen jaren. Dit reflecteert zich in het herstel van de aandelenkoersen.


Rente blijft laag
De centrale banken hebben een goed besef van de huidige economische situatie en passen hun bewoording over de economie aan. Ook de ECB en de FED voorzien een lagere groei. Bij 1Vermogensbeheer verwachten we daarom dat de centrale banken geen renteverhogingen zullen doorvoeren. Dit ruime monetaire beleid zou positief moeten zijn voor de aandelenmarkt.

Conclusie
De Brexit en de handelsoorlog zorgen voor onzekerheid. De consensus gaat er echter vanuit dat beide dossiers niet escaleren en dat er een oplossing komt die de economische groei behoudt. De rente blijft laag en bedrijven laten zich optimistisch uit over het tweede deel van 2019.

In de praktijk
Afhankelijk van uw risicoprofiel staat uw portefeuille op een jaarrendement van 6% tot 12%, behaald met een beneden gemiddeld risico. Het sentiment kan echter wel makkelijk weer omslaan. De Brexit en handelsoorlog zijn namelijk nog steeds niet definitief opgelost.

Na de snelle koerswinsten in de eerste weken van 2019 hebben we recent de focus in onze beleggingen iets verlegd naar het genereren van inkomen. Bijvoorbeeld door middel van geschreven call opties op Royal Dutch Shell.

Waar ik mee wil afsluiten is het volgende. Kijken we hoog over naar de waardering van aandelen, dan zien we nog voldoende potentie in een scenario van bescheiden economische- en winstgroei. De AEX handelt op 13,5 keer de winst voor 2019 en op een dividendrendement van 4%.

In een wereld waar de rente op 0% staat is dit een aantrekkelijk uitgangspunt voor aandelen.

Contact
Heeft u vragen over uw beleggingen, of wilt u gewoon eens bijpraten? Bel of mail ons dan gerust voor een persoonlijke afspraak bij u thuis of op ons kantoor in Bussum.

Graag tot ziens!

Met vriendelijke groet,

Albert Jellema
Hoofd beleggingen

035 – 74 00 250
info@1vermogensbeheer.nl