Focus op fundamentals

De Nederlandse beurs eindigde vandaag op het laagste peil. De grootste klappen vielen in de AMX, voor het jaar staat deze index 15,5% in de min. De AEX heeft het met -6,75% in 2018 ook zwaar. Wat speelt er op de markt?

Bedrijfscijfers

Ondanks de dalende koersen presenteren bedrijven gemiddeld genomen degelijke cijfers, al klinkt er in de vooruitblik vaak iets meer terughoudendheid. Het momentum vlakt af. De groei vertraagt en sommige bedrijven spreken van kosteninflatie. Vanuit de bedrijven wijst echter niets op een acute noodstop.

Beleggers lijken echter wel voor te sorteren op een stevige afkoeling en straffen aandelen genadeloos af op de cijfers.

Een goed voorbeeld is wat ons betreft ASML. De onderneming presenteert goede kwartaalcijfers en een goede vooruitblik voor het komende kwartaal en voor 2019. Beleggers reageren in eerste instantie enthousiast en zetten de aandelen 5% hoger op €162. Nu nog geen week later handelen we 11% lager op €144. Dus de boodschap van ASML valt in de categorie ‘een gekregen paard niet in de bek kijken’.

Technologie en Uitzenders

Aandelen in de technologie en uitzendsector zien beleggers vaak als een voorbode voor slechtere tijden. Deze aandelen liggen nu ook het zwaarst onder druk. Voor de uitzendsector begrijpen we dit goed. Uitzenders zijn een goede reflectie voor economische groei en als deze terugvalt, krijgen deze aandelen het zwaar te verduren.

Voor technologie aandelen bekijken we het liever op individuele basis. We denken dat de sector minder cyclisch is dan voorheen. De hoeveelheid data die we met z’n allen gebruiken blijft het komende decennium exponentieel toenemen. Om aan deze behoefte te voldoen moeten er een enorme investeringen in technologie worden gemaakt. Deze onderliggende groeitrend blijft intact. Dat wil niet zeggen dat er geen sprake kan zijn van een scherpe terugval in activiteit (kortstondig). Er is namelijk sprake van overcapaciteit. Bedrijven sorteerden voor op de verwachte groei en trappen nu op de rem.

Hieronder een stukje uit één van de eerdere publicaties van Albert Jellema.

Veel bedrijven zien bovengenoemde ontwikkelingen en investeerden de afgelopen jaren stevig in nieuwe capaciteit. Daar lijkt nu ook de crux te zitten. In een rapport van analisten van Morgan Stanley van een maand geleden geven ze aan dat voorraadniveau ’s in de industrie bovengemiddeld zijn. Dit in combinatie met de sluimerende handelsoorlog (veel bedrijven in de sector zitten in Azië) zet de signalen om te investeren tijdelijk op rood. Samenvattend: vanwege de hoger dan gebruikelijke voorraden in combinatie met de handelsoorlog trappen bedrijven op de rem met nieuwe investeringen.

Dat op de rem trappen gaat in de chipindustrie niet geleidelijk. Zeker niet voor het meest cyclische gedeelte in de sector (Back-end – Besi). In het eerste kwartaal boekte Besi €205 miljoen nieuwe orders en in het 2e kwartaal €86 miljoen aan orders. In het 2e kwartaal 2017 boekte Besi €130 miljoen aan orders. Het is dus winter in de sector en hier moet je als belegger doorheen. Dit kan zeker nog 2 a 3 kwartalen duren zo bleek gisteren uit presentaties van bedrijven in de sector bij een technologie conferentie van Citigroup.

Recent hebben wij geleidelijk bijgekocht in ASML. In Besi hebben wij kortstondig een kleine positie gehad, maar daar laten wij voor nu de storm aan ons voorbij gaan. Besi komt morgen met cijfers en beleggers zetten de aandelen vandaag al 5% lager.

Brexit en Italië

Beide thema’s hebben invloed op de onrust die speelt in de markt. De afwijzing van de Italiaanse begroting en de mogelijke impasse in de onderhandelingen met de Britten helpen het sentiment niet. Vaak lopen dit soort zaken met een sisser af. Zeker weten kunnen we dit natuurlijk niet. Uitsluiten dat één van deze thema’s olie op het vuur gaat gooien kunnen we niet. Helpen doet het momenteel in ieder geval zeker niet.

Verenigde Staten op en top

De economie groeit nog steeds goed al neemt het momentum af. Zeker in de Verenigde Staten met de ultra lage werkloosheid en hoge winstgroei voor bedrijven. Dit resulteerde dan  ook in een scherpe stijging van de aandelenkoersen over de afgelopen jaren. De aandelenmarkten hebben op de doorgaande winstgroei geanticipeerd. Beleggers kijken naar de toekomst om te bepalen wat ze voor aandelen willen betalen. Eigenlijk kan het qua winstgroei voor veel bedrijven niet veel beter worden dan het nu is. Het is zeker in de Verenigde Staten ‘as good as it gets’. Het winstmoment gaat afnemen. Met de stijgende winsten en dalende koersen zal de waardering van aandelen normaliseren. Amerikaanse aandelen handelen duidelijk boven het langjarig gemiddelde.

Waardering aandelen Nederland

Aandelen in Nederland zijn niet overdreven duur op circa 13x de winst. Het gemiddelde dividendrendement voor aandelen in de AEX ligt op een aantrekkelijke 3,8%. Het uitgangspunt hierbij is natuurlijk wel dat we niet in een recessie vallen. Op dit moment wijst er niets op dat dit gaat gebeuren. Hiervoor moet er eerst een echte ‘schok’ komen zoals een harde Brexit of escalerende problemen met Italië.

Individuele aandelen

In meerdere aandelen is er wat ons betreft duidelijk sprake van overreactie. Dat wil niet zeggen dat het niet verder kan dalen. De korte termijn onzekerheid domineert het sentiment en beleggers interpreteren het nieuws nu bij voorkeur negatief. Het (irrationele) gedrag van beleggers zorgt voor kansen op de beurs alleen je hoort nooit een bel op de bodem.

Focus op fundamentals

Periodes als deze weken zijn nooit leuk en het voelt altijd ongemakkelijk om bij te kopen als aandelen dalen. Er is groei, bedrijven maken winst en aandelen zijn niet extreem gewaardeerd. Wij houden daarom vast aan de fundamenten en bouwen posities uit op lagere niveaus. Een grondige analyse, lager kopen dan verkopen en vertrouwen op de lange termijn: daar draait beleggen om.

Met vriendelijke groet,

1Vermogensbeheer