Forse koersuitslagen in de chipsector: dit speelt er

RTL Z – 25 oktober 2018

Besi stond vandaag even bijna 9 procent lager, maar staat nu weer in de plus. Ook ASML en ASMI maken zo’n beweging door. Wat gebeurt daar? Analisten zijn momenteel in twee kampen te verdelen, leggen Jos Versteeg van InsingerGilissen en Albert Jellema van 1Vermogensbeheer uit

Besi, maar ook andere toeleveranciers aan de chipindustrie, zoals ASML en ASMI, stonden vandaag op de beurs aanvankelijk in de min, om daarna toch weer op in de positieve te klimmen.

Ook buitenlandse chipbedrijven maken turbulente tijden door. Gisteravond kreeg de grote Amerikaanse chipproducent AMD een enorme koersdreun: in de nabeurshandel kelderde de koers meer dan 20 procent. De omzet over het derde kwartaal viel tegen en het bedrijf denkt dat in de laatste drie maanden van het jaar de omzet verder daalt.

Ook Texas Instruments, eveneens uit de VS, en het Italiaans-Franse STMicroelectronics kwamen met tegenvallende vooruitzichten.

Twee kampen

Er is in de markt twijfel over welke kant het op gaat, vooral bij geheugenchips, zegt Jos Versteeg van InsingerGilissen, die de chipsector volgt.

Er is sprake van twee kampen in de markt, zegt ook Albert Jellema, hoofd beleggingen van 1Vermogensbeheer. Sommige analisten denken dat er sprake is van tijdelijke overcapaciteit in de markt, stelt hij. “Als die geabsorbeerd is, kan de onderliggende groei van de sector zich weer voortzetten.”

Daar tegenover staan volgens hem marktkenners die vrezen dat er sprake is van een zware afkoeling, die de sector voor langere tijd in zijn macht zal hebben.

‘ASML wil ik wel hebben, ongeacht of er nog een procent of 20 afgaat’

‘Geen recessie’

De afgelopen jaren hebben chipmakers hun capaciteit flink opgebouwd en er is angst voor een economische terugval, aldus Versteeg. Dat zou voor zorgen kunnen leiden over de vraag naar chips en dus de vraag naar de machines van toeleveranciers.

Als er een recessie komt, dan gaat de chipmarkt per definitie hard onderuit, zegt hij. Maar hij denkt dat er geen recessie komt vóór 2020. Versteeg gaat dan ook uit van een tijdelijke correctie op de markt voor geheugenchips.

‘Kan niet om ASML heen’

Ook Albert Jellema, hoofd beleggingen van 1Vermogensbeheer, is niet zo somber. Als er overcapaciteit in de markt is, dan wordt het meest cyclische deel van de markt, zoals AMD en Besi, het hardst geraakt, zegt hij.

Uiteindelijk moeten alle chipproducenten volgens hem efficiënter produceren en dan moet je de machines van ASML hebben. ASML is wereldwijd de absolute marktleider, in feite kan geen enkele chipmaker om de machines van het bedrijf heen.

Jellema wijst op de verwachtingen in de markt dat de komende twee jaar het datagebruik zal verdubbelen. In veel producten zullen chips zitten, ‘dus dat is waarom ik denk dat de onderliggende groeitrend volledig intact blijft’.

Besi en ASMI

Besi is dan weer sterk in nieuwe technieken voor het verpakken van chips, benadrukt Versteeg. Hij kaart ook nog de sterke balans van Besi aan.

Ook over ASMI is Versteeg te spreken. Dat bedrijf is ijzersterk in machines die laagjes aanbrengen op chips, legt hij uit. Die techniek was lange tijd te duur, maar nu moeten chipmakers dit wel toepassen om de chips sneller te laten werken, aldus Versteeg.

Het is een mooi instapmoment voor beleggers, denkt Versteeg, die wel waarschuwt dat een fonds als Besi meer risico met zich meebrengt.

Ook Jellema is positief: “ASML en Besi wil ik wel hebben, ongeacht of er nog een procent of 20 vanaf gaat.” Op langere termijn zijn dat goede investeringen, denkt hij.

ASMI omschrijft Jellema als ‘een zware koop’. Het belang van ASMI in ASM PT is zo’n 25 euro per aandeel waard en verder is de kaspositie nog circa 11 euro per aandeel, rekent hij voor. Maar het sentiment op de markt is moeilijk te vatten, zegt Jellema. “Dat kan altijd voor een enorme overreactie zorgen, zowel naar boven als naar beneden.”

“Op een gegeven moment is het ook wel klaar met het slechte nieuws, zullen beleggers denken”, zegt Jellema. Maar of dat nu komt of dat het nog een kwartaal kan duren is de vraag.