Hopeloos verliefd

Jim Tehupuring, De Telegraaf column.

Op de beurs barst het van de valkuilen. Een verlies is zo geleden. Toch kunnen we de beurs niets verwijten voor deze missers, maar eerder de belegger zelf.

Dit komt doordat veel mensen niet rationeel en objectief (kunnen) handelen wanneer het financiële zaken betreft. Zo vind ik het merkwaardig dat sommigen de beslissing om voor €50.000 aandelen te kopen bijna onbedachtzaam nemen. Een paar muisklikken.

Wanneer ze vervolgens overwegen een auto aan te schaffen, gaat dit gepaard met showroombezoeken, testritten en online research. De kans op een miskoop in geval van aandelen is stukken groter.

Merkwaardig is dat beleggers wanneer ze eenmaal aandelen bezitten, hierna bevestiging zoeken over de juistheid van hun keuze. Als mij gevraagd wordt wat ik van ASML vind, weet ik direct hoe laat het is. Om nogmaals de parallel met auto’s te trekken: als ik een BMW zie is dat voor mij iedere keer bevestiging.

Belachelijk natuurlijk, maar het voelt goed. En zo ben ik ook gefocust op nieuwsberichten over Ahold, TomTom, Flow Traders, ING, Besi of Galapagos.

Afscheid nemen

Al die berichten moet ik met objectieve blik beoordelen. Het kan zijn dat er zich een ontwikkeling voordoet die maakt dat de ’investment case’ niet meer valide is en je beter afscheid van de aandelen kunt nemen. Zelf beleggers kijken echter vaak met een roze bril.

Volledig verliefd op hun aandelenbezit struinen ze het internet af naar berichten die hun gelijk bevestigen. Ze monitoren dagelijks de koers (wat uiteraard niets helpt) en bagatelliseren kritischer berichten.

Online woede

Zo heb ik me afgelopen week verbaasd over de woede die ik online opwekte, toen ik tijdens een webinar een paar kritische vragen voorlegde aan de ceo van een beursgenoteerd bedrijf. Iemand kwam aan het liefje van een heel leger volgelingen en binnen no-time werd ik beticht van koersmanipulatie en leugens.

Word dus nooit verliefd op een aandeel, want liefde maakt blind. Ook op de beurs.

De belegger die voorafgaand aan een investering minutieus onderzoek doet, daarna doorlopend alle pro’s en cons objectief in ogenschouw blijft nemen en de rust bewaart in roerige beurstijden, maakt waarschijnlijk wel de juiste keuzes en dus winst op de lange termijn.

Jim Tehupuring

Meld u nu aan voor de 1Vermogensbeheer nieuwsbrief!

 

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy en Cookie verklaring verwerkt. Door u in te schrijven voor de 1Vermogensbeheer-nieuwsbrief, geeft u toestemming voor het ontvangen van informatie. Uitschrijven kan op elk moment.