Roze bril

Markt visie : Albert Jellema op 29-01-2019

De AEX en AMX staan voor het jaar op een mooie winst. Na de desastreus verlopen decembermaand een mooie opsteker. Zelfs na 19 jaar als professionele belegger kan ik me er nog over verbazen hoe snel het sentiment op de beurs kan draaien. De nieuwsberichten verschillen namelijk niet veel van eind december. Hieronder onze visie op de belangrijkste ontwikkelingen:

Brexit

Het laatste nieuwsbericht is de afwijzing van de brexitdeal van de Britse premier May door het parlement. Ze verloor de stemming kansloos met 432 stemmen tegen en 202 stemmen voor. Beleggers vrezen steeds minder dat het tot een harde brexit komt eind maart. Men spreekt over een nieuw referendum, aangepast akkoord, intrekken brexit voor 29 maart of uitstel van de brexit. De scenario’s vliegen je om de oren. De consensus is dat er geen harde brexit komt. Komt deze er wel dan zal dat negatief uitpakken voor het sentiment op de aandelenmarkten.

Handelsoorlog (tijdelijke) wapenstilstand

Over de ontwikkelingen rondom de handelsoorlog tussen primair China en de Verenigde Staten zien we tegenstrijdige signalen. Er zijn signalen dat de onderhandelaars goede progressie maken met de onderhandelingen, maar tegelijkertijd volgen berichten dat ze nog mijlenver uit elkaar liggen. De feiten lijken simpel. China exporteert $515 miljard naar de Verenigde Staten en importeert $110 miljard. Trump wil dit enorme gat verkleinen. China geeft aan dat het land aan ‘legitieme eisen’ van de Amerikanen wil voldoen. Of en hoe de twee grootmachten elkaar gaan vinden blijft afwachten. Wat we niet moeten vergeten is dat de klok door tikt, aangezien begin december een wapenstilstand voor 90 dagen is afgesproken. Deze wapenstilstand eindigt dus eind februari. Voor het marktsentiment is het uiteraard belangrijk dat er een deal komt.

Economische groei

De afgelopen maanden zien we voortdurend neerwaartse correcties van de economische groei. In de eurozone valt Duitsland op. Het Duitse ministerie van financiën verlaagde recent de groeiverwachting voor 2019 van 1,8% naar 1%. Oorzaken: afkoelende wereldeconomie, brexit en zwakte in de Duitse auto-industrie.  In China spreekt men zelfs van de laagste economische groei in 28 jaar. Al moeten we dit wel met een korreltje zout nemen want de groei ligt daar nog steeds boven de 6%. De wereldwijde economische groei is erg afhankelijk van China. Het land is namelijk verantwoordelijk voor 1/3 van de wereldwijde economische groei. Beleggers zetten voor nu de roze bril op en gaan er vanuit dat er sprake zal zijn van solide economische groei op een lager niveau dan de afgelopen jaren. De vrees voor een recessie neemt af.

Winstcijfers

De winstcijfers van bedrijven tonen tot nu toe een positief beeld. In Nederland vallen Philips, ASML en Takeaway.com mee. Al voorspelt ASML wel een lastige eerste helft van 2019 en verbeteringen in de 2e jaarhelft. In de Verenigde Staten presteert 77,6% van de bedrijven tot nu toe beter dan verwachte winstcijfers. Dit na publicatie van 76 uit de 500 bedrijven in de S&P 500. In onderstaande tabel zie je dat de groei van winsten jaar op jaar snel afneemt. Voor 2019 wordt er gerekend op 4% winstgroei. De lagere economische groeiverwachtingen zijn hiermee voor een groot gedeelte reeds in de taxaties voor 2019 verwerkt.

Conclusie

De Brexit en de handelsoorlog zorgen voor neerwaartse correctie van economische groei. De consensus gaat er nu vanuit dat beide dossiers niet escaleren en dat er een oplossing komt die de groei niet verder onder druk zal zetten. Het cijferseizoen valt mee en bedrijven laten zich voorzichtig optimistisch uit over 2019. Al blijven de vooruitblikken omgeven door de toegenomen onzekerheid. Zo zegt ASML dat ze verbetering verwachten in de 2e helft van 2019 omdat de klanten van hun klanten de huidige terugval als tijdelijk zien. De winstverwachtingen voor bedrijven in 2019 reflecteren deze verwachtingen.

Centrale banken hebben inmiddels het besef van de magere situatie en passen hun bewoording over de economie aan. Zo voorzien de ECB en de FED minder groei. Wij verwachten daarom dat de ECB geen renteverhoging zal doorvoeren en de FED zal ook een pas op de plaats zal maken. Dit ruime monetaire beleid zou positief moeten zijn voor de aandelenmarkt.

Er kan echter altijd nieuwe olie op het vuur worden gegooid. De Brexit en handelsoorlog zijn allesbehalve opgelost en de economie vertoont duidelijk tekenen van vermoeidheid. Ik sluit daarom ook niet uit dat we het risico in onze portefeuilles op de korte termijn wat verlagen. De portefeuilles zijn dit jaar ijverig van start gegaan met een beneden gemiddeld risico.

Waar ik mee wil afsluiten is het volgende. Kijken we hoog over naar de waardering van aandelen, dan lijken deze momenteel aantrekkelijk geprijsd in een scenario van bescheiden economische- en winstgroei. De AEX handelt op 13,5x de winst voor 2019 en op een dividendrendement van 4%. In een wereld waar de rente op 0% staat vinden we dit geen onaantrekkelijk uitgangspunt.

Met vriendelijke groet,

Albert Jellema