Sale!

Een beetje Hollander is gek op korting. Ik ook. Nu nieuwe kleren voor de winter kopen? Mij niet gezien. Ik wacht liever tot december om dan mijn slag te slaan in de sale. Of liever nog tot januari om maximaal te profiteren van prijsreducties van 50% of meer. Heerlijk voelt dat. Al is de kans dat je achter het net vist natuurlijk wel aanwezig.

De afgelopen week verloren financiële markten behoorlijk terrein. Noteerde de AEX Index op maandag nog 560 punten? Gistermiddag stond de teller op 535 en was de Amsterdamse beurs 5% minder waard.

Een bijzondere uitschieter was chipmachinebouwer ASML. Een aandeel kostte richting het einde van de handelsweek €155, terwijl ASML op maandag nog €178 noteerde. Die 13% koersdaling betekent dat beleggers de waarde van het bedrijf 10 euro miljard lager inschatten dan een week eerder. Schijnbaar is dat het waardeoordeel van beleggers nadat het management liet doorsijpelen dat het derde kwartaal iets minder draait dan het vorige. Daarbij zwakkere valuta van niet-Westerse landen, prijsdruk in de sector, uiteraard nog wat geluiden van president Trump over handelssanties richting China en je bent in geval van ASML 10 miljard euro verder. Vervelend voor degenen die recent aandelen kochten toen ASML in juli uitmuntende cijfers presenteerde.

Angst is het gevoel dat in dergelijke situaties bij veel beleggers overheerst. Ik denk echter dat het juist Hollandse zuinigheid zou moeten zijn die de boventoon voert. De eerste ronde van de sale is gestart en voor je het weet zijn de mooiste items de deur uit. Het is net de Bijenkorf.
Uiteraard weet ik ook niet of de beurs in december de mogelijkheid biedt om tegen nog lagere prijzen te kopen. Wat ik wel weet is dat iedereen die een maand geleden overwoog te starten met beleggen of te investeren in bijvoorbeeld ASML, het beter nu kan doen. De eerste korting is dan binnen en de kans op winst een stuk groter.

Jim Tehupuring