Voortvarend van start

Na een extra dure decembermaand zijn we in de eerste weken van het nieuwe jaar ijverig van start gegaan. Hoe is 1Vermogensbeheer gepositioneerd in 2019? U leest het in deze nieuwsbrief.

Wat speelt er?

De financiële markten zijn de laatste maanden in beweging door allerlei economische ontwikkelingen. De kranten staan vol over de Brexit, de handelsoorlog en angst voor oplopende rentes. Het gevolg was dat beurzen in het laatste kwartaal van 2018 daalden. We hoorden zelfs voor het eerst sinds 2008 weer het woord ‘crisis’ voorbij komen.

Is dit terecht? Nee.

De situatie nu is volledig anders dan 10 jaar geleden. “This time it’s different”maar dan in positieve zin. Toen wankelde het financiële systeem en moesten we uiteindelijk door een diepe crisis. Of het nu de Brexit is of een stijgende rente; als een van de huidige onzekerheden escaleert, betekent het niet dat de gehele fundering onder de wereldeconomie in elkaar stort. Door verbeterde regelgeving en toezicht is het financiële systeem robuuster, daarnaast is het bedrijfsleven doordacht gefinancierd.

Dit betekent niet dat er nooit meer een recessie zal komen, maar een financiële crisis zoals die 10 jaar geleden werd ingezet of zoals die volgens de overlevering in de jaren ’30 plaatsvond, is geen aannemelijk scenario.

Door hogere financieringslasten nemen de investeringen af en dat kan leiden tot teruglopende bestedingen van consumenten. Die cyclus, waarbij onophoudelijke groei, afnemende groei, lichte krimp en herstel elkaar afwisselen heeft altijd bestaan. En achteraf zullen we het pas weten, maar een situatie van afnemende groei lijkt nu een realistisch scenario.

Daarbij: beleggen is lange termijn, en een aantal van de actuele onzekerheden (zoals bijvoorbeeld de huidige shutdown in de VS), zullen we ons over 2 jaar waarschijnlijk niet eens meer herinneren.

Kansen uit stress
Terug naar de beurs en uw portefeuille. Als belegger dien je rationeel te beslissen. Toch zien we dat velen emoties de boven hand laten nemen. Een veel gemaakte fout onder beleggers is dat er teveel wordt verkocht in een beursdaling en teveel wordt gekocht als koersen zijn gestegen.

Ondanks dat het soms tegen ons gevoel in gaat, doen wij bij 1Vermogensbeheer veelvuldig het tegenovergestelde. Wij nemen winsten als beurzen (te hard) stijgen en kopen bij in stress situaties waarin de beurs te hard daalt. Weliswaar met mate, en/of met behulp van opties en rendement certificaten, maar zoals u in vorige nieuwsbrieven hebt kunnen lezen hebben wij aandelen geleidelijk aan bijgekocht en daar profiteren we nu van.

2019
In de huidige fase van de economie verdelen wij de beleggingsportefeuille over kortlopende obligaties, groei- en waardeaandelen. We blijven echter zeer selectief. Dividend uitkerende bedrijven hebben een iets defensiever karakter en leveren inkomen uit de beleggingen. In deze categorie bieden rendement certificaten voordeel. In het Midcap-segment met offensievere aandelen zien we interessante ‘stock picking’ kansen.

In de huidige markt met hoge bewegelijkheid en lagere koersen (dus aantrekkelijkere waarderingen) kunnen wij uitstekend uit de voeten met geschreven opties en/of rendement certificaten. De kans op een beter rendement dan met sec aandelenbeleggingen is in dit volatiele klimaat een stuk groter.

Voor 2019 verwachten wij meer signalen van afnemende groei, maar ook dat de sluimerende problemen die u in de kranten leest, minder groot zullen zijn dan nu gevreesd (en meegerekend) wordt.

Kortom, wij beleggen ook dit jaar in aandelen. We zijn ijverig begonnen, maar blijven selectief in onze beleggingen.

Contact
Heeft u vragen over uw portefeuille, of wilt u gewoon eens bijpraten? Bel of mail ons dan gerust voor een persoonlijke afspraak bij u thuis of op ons kantoor in Bussum.

Met vriendelijke groet,

1Vermogensbeheer

1Vermogensbeheer team

V.l.n.r.: Xavier van Deuren, Albert Jellema, Christophe de Strycker, Jim Tehupuring, Stefaan Casteleyn en Ruud Starreveld

 


Meld u nu aan voor de 1Vermogensbeheer nieuwsbrief!